Ženy tohoto národa prý vypadaly velice vitálně i v pokročilém věku, např. šedesátnice by se dala odhadnout na čtyřicátnici. Byly štíhlé s nádherně hladkou pletí. Netrápily je srdeční nemoci ani rakovina a své zdraví si uchovaly až do konce života. Národ se převážně živil tím, co sám vypěstoval. Teprve když byli Hunzové objeveni, což znamenalo i to, že poznali naše evropské pochoutky a tabák, rázem zmizela i jejich štíhlost a vitalita. Pokud tedy jejich zdraví zničil náš jídelníček, ten jejich původní musel být elixírem mládí.
Čím se Hunzové živili?
- Obiloviny - pšenice, jáhly, ječmen
- Ovoce - meruňky (ve velkém se jedly sušené), švestky, jablka, broskve, třešně, mišpule, hrušky, granátová jablka
- Zelenina - okurky, mrkev, špenát, pastinák, cibule, česnek, křen, hrášek, lilek, mangold
- Kozí mléko
- Ořechy
- Rostliné oleje
Už se těším na recepty! Možná bych z toho něco zkusila :) Mišpuli jsem jedla nedávno, chutná to jako docela sladké rajče :D :) Hlavně mi přišlo, že je v tom hodně vody :)
OdpovědětVymazat